Ontwerp Museum Nieuwpoort

Ontwerp Museum Nieuwpoort

In Museum Nieuwpoort wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van Nieuwpoort als vesting in de Oude Hollandse Waterlinie. Sunny Jansen en Mark Bakker hebben het geschiedkundig verhaal omgevormd tot een dynamisch museum.

Sunny Jansen is van oorsprong historicus. Zij heeft zich in haar loopbaan verder ontwikkeld in (onderzoeks)journalistiek, communicatie en storytelling. Een mooie mix aan ervaring. “In het project voor de Historische Kring Nieuwpoort komen deze vaardigheden goed van pas”, vertelt Sunny. “De storytelling speelt hier een grote rol in. Met behulp van storytelling komt het historische feitelijke verhaal pas echt tot leven.” 

Mark Bakker is grafisch ontwerper. “Dat wist ik al vanaf dat ik een klein jongetje was. Ik ontwierp op mijn 11e al richtingbordjes voor een kasteel bij ons in de buurt”. In de afgelopen jaren heeft Mark zich steeds verder gespecialiseerd in het ontwerpen van concepten voor bezoekerscentra en musea.

Mark en Sunny hebben dit project vanaf het begin samen opgepakt. “Toen ik met de Historische Kring in contact kwam over het museum wist ik meteen dat ik dit samen met Mark op moest pakken. Wij hebben vaker in dit soort projecten samengewerkt. Ik zorg voor de historische inhoud en samen bedenken we daar een passende vorm bij. We werken ook vaak samen met Jurjen Hamwijk. Jurjen bouwt de presentaties. Op deze manier hebben we een klein team met alle benodigde kennis in huis en kunnen we snel schakelen, dit werkt erg prettig”, vertelt Sunny.

Aansluiten bij belevingswereld en verhalen
Er komt veel kijken bij het ontwerp van een nieuw museum. Waar begin je? Sunny legt dit uit: “Ik ben gestart met heel veel praten met leden van de Historische Kring Nieuwpoort. Zij hebben mij ontzettend veel geholpen in het ontdekken van de verhalen die er zijn. Daarnaast ga je je natuurlijk ook inlezen op het onderwerp. 

Na het opdiepen en verzamelen van de verhalen is het belangrijk te bepalen welke verhalen interessant zijn voor bezoekers. Welke verhalen zijn herkenbaar, persoonlijk en sluiten aan bij de interesses en belevingswereld van je bezoeker. Deze verhalen ga je verder uitwerken. We hebben bij elk verhaal een personage gecreëerd, gebaseerd op een persoon die echt heeft bestaan. Ik ben ontzettend blij met de hulp die ik hierbij van de Historische Kring heb gekregen. We zijn er echt goed in geslaagd om personages te vinden die alle verschillende invalshoeken van het verhaal belichten. 

Naast het ontwikkelen van personages ga je ook aan de slag met een leidend verhaal. Een rode draad als het ware. In dit museum is het geheim van Nieuwpoort de rode draad. Bij de start van een project ga ik direct op zoek naar een rode draad. Vervolgens zoek je hier verhalen en personages bij. Wat ik eigenlijk doe is feitelijke geschiedenis vertalen in verhalen. Dan gaat het echt leven!”

Puzzel maken
Mark vult hierop aan: “Het verhaal is de basis van je museum. Nadat Sunny en ik samen dit verhaal boven tafel hebben gekregen, kijk ik wat er wel en niet mogelijk is binnen de tijd en het budget. Ik probeer hierin altijd heel dicht bij de klant te blijven. Ik blijf heel eerlijk over wat er wel en niet kan en wat ze kunnen verwachten. Het is een mooie uitdaging om gezamenlijk deze puzzel te leggen.”

Bij het leggen van deze puzzel komen verschillende uitdagingen kijken. “Er zitten verschillende moeilijkheden in dit project. Het Stadhuis zorgt voor extra uitdagingen. Er zijn veel verschillende kleine ruimtes. Met de verbouwing worden uiteraard essentiële dingen veranderd, maar het blijven kleine ruimtes. Daarbij was het Stadhuis niet voor iedereen toegankelijk. Er is nu een lift geplaatst, maar dit betekent ook dat je hier je routing op aan moet passen. Verder kan de planning een obstakel worden. Wij kunnen pas aan de slag als de verbouwing is afgerond. Als dit vertraging oploopt heeft dit heel veel effect op onze planning. Je bent hier volledig van afhankelijk en hebt er helaas geen invloed op”, vertelt Mark. Sunny vult hierop aan: “Voor mij is de grootste uitdaging het koppelen van de collectie aan de verhalen. De Historische Kring Nieuwpoort heeft een brede collectie, maar er zitten wat hiaten in. Voor een goed verhaal heb je een authentieke plek, authentieke personages en authentieke objecten nodig. Pas als dit goed samenkomt gaat het echt leven. Het was soms dus even een puzzel om de juiste objecten bij elkaar te vinden. Ook dit heb ik samen met de projectgroep gedaan”. 

De planning
Volgens planning is de verbouwing in november afgerond en kunnen Sunny, Mark en Jurjen aan de slag met het plaatsen van de installaties, een spannende tijd. “We bouwen alles prefab van tevoren in de werkplaats. Op deze manier hoop je zoveel mogelijk dingen direct in het museum te kunnen plaatsen, zodat je vervolgens alle tijd hebt voor de afwerking en het inrichten. De ervaring leert wel dat toch niet altijd alles past zoals je van tevoren had bedacht. Het Stadhuis is een oud, en dus scheef, pand dus hoewel je van tevoren alles goed hebt opgemeten, kan het zomaar zijn dat dingen niet passen. 

Als alle elementen binnen zijn kun je vervolgens beginnen met schuiven, monteren en schilderen”, vertelt Mark. Sunny vult aan: “Alle puzzelstukjes moeten dan in elkaar passen, dat is een leuke en spannende tijd.” 

Voor Sunny en Mark is in een dergelijk project uiteindelijk één ding het meest belangrijk: “Als alles klaar is en het museum is geopend gaan we samen een keer kijken of het museum echt werkt zoals het bedacht en bedoeld is”, sluit Mark af. 

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het museum? Volg de Historische Kring Nieuwpoort op Facebook en houd de website in de gaten: https://historischekringnieuwpoort.nl/