Boek over het Stadhuis van Nieuwpoort

Stadhuis Nieuwpoort

In maart 2022 verscheen een boek over het Stadhuis van Nieuwpoort. Leigje van den Engel vertelt erover.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Historische Kring?
Ik heb de afgelopen jaren in Rotterdam gewoond. Toen ik 4 jaar geleden in Nieuwpoort kwam wonen vond ik het belangrijk om meer mensen, maar ook Nieuwpoort en haar geschiedenis, beter te leren kennen. Mijn vriend Kees deed al meerdere dingen als vrijwilliger voor de Historische Kring. Toen hij het druk had hielp ik hem met een aantal dingen en zo ben ik er vervolgens een beetje ingerold. 

Wat doe jij als vrijwilliger voor de Historische Kring?
Ik zit in de schrijversgroep voor ‘By Clockgeluy’ het blad van de Historische Kring. Hiervoor interview ik mensen uit de omgeving over verschillende onderwerpen. In eerste instantie hebben ze altijd het idee dat ze niet zoveel te vertellen hebben, maar als je maar genoeg vragen stelt, blijkt iedereen een interessant verhaal te hebben. Ik vind het echt ontzettend leuk om mensen te interviewen. Het heeft me ook heel erg geholpen om de regio en de bewoners beter te leren kennen. 

Heb je ervaring met interviewen en schrijven?
Nee eigenlijk niet. Het is in die zin een hele nieuwe hobby die ik aan het verkennen ben. Ik heb voor mijn werk soms wel beleidsstukken moeten schrijven, maar dit is toch heel andere koek. Maar het is vooral heel leuk om te doen, dan komt de rest vanzelf. 

Je bent nu een boek aan het schrijven over het Stadhuis, kun je hier iets meer over vertellen? Omdat het Stadhuis dit jaar verbouwd wordt en er volgend jaar een geheel nieuw museum in komt leek het de Historische Kring een mooi moment om een boek uit te brengen over de geschiedenis van het Stadhuis. Omdat ik in de schrijversgroep zit vroegen Annie en Matzy mij of ik dit boek zou willen maken. Het moest een eigentijds, beknopt boek worden dat voor een breed publiek toegankelijk is. Best een uitdaging dus! 

Maar die uitdaging wilde je wel aangaan?
Ik heb zoiets nog nooit gedaan dus ik vond het best spannend en ik heb ook eerst wel echt goed uitgezocht waar ik aan begon. Maar er was al best veel materiaal beschikbaar en door deze goede basis durfde ik het wel aan. Zo heb ik heel veel gehad aan de bouwhistorische verkenning van het Stadhuis. Deze heeft Bureau Helsdingen voorafgaand aan de verbouwing uitgevoerd. In deze verkenning is de gehele ontstaansgeschiedenis van het gebouw uitgewerkt. Vanaf het ontstaan in 1697 tot nu. Dit heeft mij heel erg geholpen, als ik deze informatie zelf uit had moeten zoeken was ik waarschijnlijk nooit aan het project begonnen. 

Heb je naast dit rapport nog andere bronnen gebruikt?
Het rapport was eigenlijk ontzettend volledig, ik heb dus niet veel andere bronnen nodig gehad. Ik heb zo nu en dan wel wat dingen geverifieerd en Stede Nieuwpoort hierbij als naslagwerk gebruikt. 

Wat was de grootste uitdaging bij het schrijven van dit boek?
De informatie uit het rapport is vrij technisch, maar je wilt dat het boek toegankelijk is voor een brede doelgroep. Je wilt het verhaal op een aantrekkelijke manier vertellen. Je wilt het niet te theoretisch maken, maar je wilt er wel voldoende details in zetten zodat het interessant is voor mensen met affiniteit met geschiedenis en een bouwkundige achtergrond. En daarbij moet het natuurlijk ook allemaal kloppen. Gelukkig hebben een aantal mensen van de Historische Kring mij daar goed bij kunnen helpen.
Verder is het belangrijk dat er een goede lijn in het boekje zit, het moet een beetje vlot geschreven zijn en tot de verbeelding spreken. Zo heb ik er een stuk in verwerkt waar je als het ware om het gebouw heen loopt. Op deze manier hoop ik dat iets veel meer gaat leven dan wanneer je alleen maar platte tekst gebruikt. 

Waar ben je op dit moment mee bezig?
We zitten op dit moment in de afwerking. Ik ben met het voorwoord bezig geweest en daarnaast ben ik op zoek gegaan naar geschikt beeldmateriaal. Het uiteindelijke boekje moet nu vormgegeven worden, maar dat is echt een vak apart dus dat moet ik uitbesteden. We zijn nu aan het kijken wie dit kan doen. 

Hoe vond je het om aan dit project te werken?
Als ik er zo op terugkijk was het echt een hele flinke klus. Ik ben er ruim een jaar mee bezig geweest en je moet er toch wel elke week even voor gaan zitten. Als er namelijk teveel tijd tussen zit moet je er steeds weer inkomen en dit kost alleen maar weer extra tijd. Het vergde in het begin vooral veel discipline. Op een gegeven moment zit je er goed in en zijn er ook veel mensen die meelezen. Als het balletje dan eenmaal rolt loopt alles wat gemakkelijker.
Voor nu vind ik het vooral heel leuk om na al die tijd te werken naar een eindresultaat. En als het boek eenmaal gedrukt is ben ik erg benieuwd hoe het wordt ontvangen.